На Миколаївщині приватизували 27 гектарів земель, наданих в оренду

На Миколаївщині приватизували 27 гектарів земель, наданих в оренду

ФОТО: Соцмережі

Вознесенській громаді повернули землі, які незаконно були надані для фермерського господарства . Вартість земель складає майже 800 тисяч гривень.

Про це повідомляє відділ комунікації Миколаївської обласної прокуратури.

За інформацією прокуратури, Головне управління Держгеокадастру в Миколаївській області надало громадянину в оренду земельну ділянку площею майже 27 гектарів для створення фермерського господарства. Передача відбулась без проведення земельних торгів.

Раніше цей громадянин вже отримував від держави землі для вказаних цілей та створив фермерське господарство. Отже, мав право на отримання земель зазначеної категорії лише на конкурентних засадах.

Після цього він включив до складу фермерського господарства близьких родичів, які фактично не брали участь у діяльності підприємства. Вони приватизували всі ділянки, отримавши безоплатно від держави 27 гектарів у приватну власність.

Через незначний проміжок часу громадянин скупив ці землі у своїх родичів. Завдяки таким діянням громада втратила власність, ще й недоотримала значні кошти, які б мали надходити до бюджету у вигляді орендної плати за землю.

З огляду на бездіяльність селищної ради, яка незаконно передала вказані землі у власність членам фермерського господарства, прокурор звернувся до суду з позовом про витребування цих земель на користь територіальної громади.

Господарський суд позов задовольнив та витребував спірну ділянку на користь належного власника – територіальної громади.

Раніше Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області задовольнив два позови прокуратури та відновив права держави на землі лісового фонду загальною площею 0,8 гектара. Їх сукупна вартість складає понад 6,5 мільйона гривень. ГУ Держгеокадастр при формуванні ділянок сільськогосподарського призначення незаконно включив до їх складу землі лісового фонду, які перебували у постійному користуванні державного підприємства "Ліси України".

Також навчальному закладу було повернуто 35,6 гектара землі, вартістю майже 1 мільйон гривень. За інформацією прокуратури, у січні 2023 року директором ліцею було укладено договір про спільний обробіток земельної ділянки з місцевим приватним підприємством. Він був укладений сторонами з метою приховання іншого правочину – договору оренди землі. Проте, як постійний користувач землі, ліцей не міг передавати її в оренду.

Крім цього, на Миколаївщині судитимуть ексдиректора держпідприємства, який завдав збитків державі на суму майже 45 мільйонів гривень. У період з 2017 по 2020 роки посадовець перевісив надані йому службові повноваження та передав ряду фермерських господарств та місцевим підприємцям земельні ділянки державного лісового фонду. Загальна площа переданих земель складала 450 гектарів.




Новости

Инсайды, Коррупция