«Євробачення-2024»: політичні інциденти під час пісенного конкурсу та хто з виконавців пов’язаний з Росією

Учасники пропалестинської демонстрації несуть банер із написом шведською «Ні геноциду», вимагаючи виключення Ізраїлю із конкурсу «Євробачення». Мальме, Швеція. 9 травня 2024 року

Фінал 68-й пісенного конкурсу «Євробачення-2024» пройде у шведському місті Мальме 11 травня. Представниці від України співачка Аlyona Аlyona & Jerry Heil змагатимуться із конкурсантами з 25-ти країн. Серед них немає Росії, але присутність російського наративу на конкурсі українські єврофани все ще відслідковують.

Організатори декларують, що «Євробачення» – це аполітичний конкурс, однак чи не щороку навколо окремих учасників пісенного змагання виникають якість навколополітичні скандали. Радіо Свобода розповідає, хто з учасників цьогорічного конкурсу має якісь зв’язки з РФ.

Цього року у 68-му Пісенному конкурсі «Євробачення» взяли участь представники 37-ми країн. Росію не допускають на конкурс після початку повномасштабної війни проти України, тобто із 2022-го року.

Головний редактор медіа LiRoom Олексій Бондаренко називає цей крок «великим досягнення» для європейської спілки та пояснює, що європейська мовна спілка як правило дуже неохоче йде на такі кроки, декларуючи своєю місією як об’єднання через музику.

У 2023 році виключити з пісенного конкурсу намагалися й Ізраїль, втім Європейська спілка радіомовлення та телебачення (EBU) відхилила вимоги пропалестинських активістів.

Ізраїльська команда та співачка Еден Голан під час другого півфіналу «Євробачення», 9 травня 2024 року

Ізраїльська команда та співачка Еден Голан під час другого півфіналу «Євробачення», 9 травня 2024 року

Ізраїльтянка з Росії

Цього року Ізраїль представляє співачка Еден Голан. Її пісню організатори допустили до конкурсу тільки з третьої спроби. Причина – прямі відсилання у пісні до подій 7 жовтня, коли бойовики палестинського угруповання «Хамас» (визнаного терористичним в ЄС і США) напали на Ізраїль.

«Євробачення – це неполітична музична подія і змагання між громадськими мовниками, які є членами EBU. Це не змагання між урядами», – заявляв тоді генеральний директор спілки Ноель Курран.

Як повідомляє Times of Israel, 8 травня під час репетиції другого півфіналу, коли конкурсантка з Ізраїлю вийшла на сцену, то деякі із єврофанів прокричали обурливі висловлювання і освистали її. Також дехто піднімав заборонені на шоу палестинські прапори. Водночас багато хто з глядачів підтримав ізаїльську конкурсантку оплесками.

Еден Голан з піснею «Ураган» під час другого півфіналу «Євробачення» , Мальмо, Швеція. 9 травня 2024 року

Еден Голан з піснею «Ураган» під час другого півфіналу «Євробачення» , Мальмо, Швеція. 9 травня 2024 року

Втім українських єврофанів обурило зовсім інше. Більшу частину життя співачка з родиною прожила в Росії. На батьківщину вони повернулися два роки тому, після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Саме в Росії почалася її музична кар’єра.

У 2016 році Еден Голан виступала на конкурсі «Новая волна» у тимчасово окупованому Криму. А у 2018 році брала участь у російському аналогові шоу «Голос. Діти», пише Суспільне.

«Невдалий жарт»

Конкурсант, який представляв Нідерланди Йост Кляйн має спільну пісню з росіяном, яка вийшла напочатку повномастабного вторгнення Росії в Україну. Про це у соцмережі Х написав користувач під ніком vanya. У дописі він обурюється: «Чому дехто на заході так любить російську культуру? Що в культурі геноциду, імперіалізму та терору є таким привабливим?».

Композицію нідерланський артист записав разом з російським репером CMH (CrazyMegaHell), справжнє ім’я якого – Руслан Тушенцов. На стримінгових платформах трек з’явився в березні 2022 року.

Я незалежний артист, але це складна ситуація

Йост Кляйн

«Привіт, мене звуть Йост Кляйн. Я люблю російську малу. Я хочу російську леді. Я хочу російських дітей», – йдеться у тексті композиції.

Менше ніж через рік Йост Кляйн зробив ще одну колаборацію з російськими музикантами. У лютому 2023 він видав спільний з рейв-гуртом із Санкт-Петербурга Russian Village Boys.

«Я незалежний артист, але це складна ситуація. Я, як сторонній спостерігач», – прокоментував артист свій русофільський трек Суспільному та назвав це поганим жартом.

Нуца Бузаладзе, що представляє Грузію, виступає на сцені під час репетиції другого півфіналу пісенного конкурсу Євробачення 2024 у Мальме, Швеція, 8 травня 2024 року

Нуца Бузаладзе, що представляє Грузію, виступає на сцені під час репетиції другого півфіналу пісенного конкурсу Євробачення 2024 у Мальме, Швеція, 8 травня 2024 року

«Ми збираємося тут, щоб створювати музику»

Інший учасник цьогорічного «Євробачення», представник від Німеччини заявив, що вважає виключення з конкурсу Росії неприпустимим. Про це він заявив у інтервʼю ZDF.

«Я вважаю це божевіллям. Ми збираємося тут, щоб створювати музику. І якщо ми зараз почнемо категорично всіх виключати, то нас буде ставати все менше і менше. І в якийсь момент події більше не буде», – сказав музикант.

На його думку причина виключення Росії з конкурсу не у збройній агресії проти України, а пов’язана з відсутністю «вільної журналістики». Він стверджує, що такої у РФ немає, тому її й виключили.

«В Ізраїлі є вільна журналістика, у Росії – ні. Щоб не підтримувати російську пропаганду, було сказано, що, на жаль, ми не можемо дозволити Росії брати участь. Тому було ухвалено рішення дозволити Ізраїлю взяти участь, а Росії – ні. Мені це теж не подобається, але я можу це зрозуміти», – сказав музикант.

Натхненний російською культурою

Одним із головних претендентів на перемогу на «Євробачення-2024» називають представника Хорватії Baby Lasagna (Марко Пірушич). За інформацією сайту Eurovision World він має найвищі шанси на перемогу за оцінками букмекерів.

Коментатор «Євробачення» Тімур Мірошниченко вважає, що виступ хорватського музиканта заслуговує бути у трійці лідерів, втім він наголосив, що артист є шанувальником жанру «російський реалізм».

Співачка Jerry Heil, яка разом з alyona alyona представляє Україну на «Євробаченні-2024», під час однієї з репетицій. Мальме, Швеція, 6 травня 2024 року

Співачка Jerry Heil, яка разом з alyona alyona представляє Україну на «Євробаченні-2024», під час однієї з репетицій. Мальме, Швеція, 6 травня 2024 року

  • Транслюватимуть фінал пісенного конкурсу «Євробачення» на сайтах Суспільне Культура та Суспільне Євробачення, а також на фейсбук-сторінках Євробачення Україна, Суспільне Мовлення, Суспільне Культура, Перший і Радіо Промінь.
  • Трансляція розпочнеться 11 травня об 22:00, передшоу – 21:30.
  • Фінал Євробачення-2024 коментуватимуть Тімур Мірошниченко та Василь Байдак.
  • За результатами двох півфіналів до фіналу пройшли: Україна, Сербія, Португалія, Словенія, Литва, Фінляндія, Кіпр, Хорватія, Ірландія і Люксембург, Латвія, Австрія, Нідерланди, Норвегія, Ізраїль, Греція, Естонія, Швейцарія, Грузія і Вірменія. Крім того, до фіналу автоматично проходять Франція, Німеччина, Італія, Іспанія, Велика Британія і Швеція як країна-переможниця минулорічного конкурсу.
  • Пісня Teresa & Maria є колаборацією двох українських співачок – Alyona Alyona (Альона Савраненко) та Jerry Heil (Яна Шемаєва), які представляють Україну.
  • Текст пісні містить відсилання до образів матері Терези та Діви Марії. Номер поставила українська режисерка, номінантка на «Ґреммі» за найкраще музичне відео Таня Муіньо.
  • Україна бере участь у конкурсі з 2003 року. Тричі українські виконавці здобували на ньому перші місце: у 2004 році перемогла – Руслана, у 2016 році – Джамала, а у 2022 році перемогу здобув гурт KALUSH.

«‎Євробачення» і війна: історія школи, на відновлення якої збирають гроші alyona alyona & Jerry Heil

Будь ласка, зачекайте

Форум




Новости

Инсайды, Коррупция

Стало известно, сколько партий скрывают свои доходы и источники финансирования от антикоррупционеров
Дуда зробив несподіване порівняння смерті президента Ірану Ібрагіма Раїсі
У Кремлі повідомили, чи допомагатимуть Ірану розслідувати загибель їхнього президента
Миколаївобленерго закликає готуватись до відключень елеткроенергії
В Укрэнерго ответили, сколько еще будут отключать свет и повлияет ли на это потепление
Україна видасть США учасника російсько-української війни, якому загрожує смертна кара
Ситуація на фронті критична. Німеччина закликала союзників терміново допомогти Україні
У Білоцерківському краєзнавчому музеї презентували театралізоване дійство (ВІДЕО)
У річці Рось потонув чоловік літнього віку
Мінекономіки анулювало наказ про бронювання співробітників Glovo, Favbet і Visa